Buikwandchirurgie in is in principe een vrij breed begrip. Het is een medische specialisme dat zich richt op de behandeling van aandoeningen en afwijkingen van de buikwand. Deze aandoeningen kunnen variëren van ingrijpende hersteloperaties na verwondingen tot correcties van afwijkingen die aangeboren zijn of ontstaan door ziekte of veroudering. Een veelvoorkomende ingreep in de buikwandchirurgie is de hersteloperatie van een uitgezakte of verzakte buikwand, die kan optreden als gevolg van zwangerschap, gewichtsverlies of veroudering. Andere veel voorkomende ingrepen zijn de behandeling van hernia’s, de verwijdering van cysten of tumoren en de correctie van afwijkingen van de buikwand.
Hoe gaat de ingreep in z’n werk
Een buikwandoperatie kan worden uitgevoerd door middel van traditionele open chirurgie, of door middel van minimale invasieve technieken zoals laparoscopische chirurgie. De keuze voor de meest geschikte techniek hangt af van de specifieke aandoening en de algehele gezondheid van de patiënt. Wat je steeds vaker ziet, is dat er aan beide kanten van de buik een klein gaatje wordt gemaakt, waardoor de chirurg aan beide kanten met een soort verlengde armen de buikwand binnengaat. Dit heeft als voordeel dat je naderhand geen enorm litteken hebt en de chirurg niet hoeft te hechten. Uiteraard is het wel volledig afhankelijk van het type ingreep. Het kan namelijk ook zijn dat het een spoedgeval is, waarbij het volledig opmaken van de buik, de enige manier is om snel te kunnen handelen.
Je buik is weer strak
Door een buikwandoperatie aan de binnenkant wordt uitgevoerd, zie je aan de buitenkant vrijwel niets. Mits het om spoed gaat, dan kan het zijn dat het allemaal even iets anders loopt Eén van de grootste voordelen waarom mensen kiezen voor een buikwandcorrectie, is omdat ze op deze manier hun strakke buik weer terugkrijgen. Je moet natuurlijk niet vergeten dat je bij een zwangerschap 9 maanden lang de buik aan het oprekken bent geweest. Het lichaam heeft dus alle tijd gehad om dit proces stap voor stap te doorlopen. Op het moment dat het kindje dan eenmaal geboren is, dan valt in één keer alle tegendruk weg, met als gevolg de kans op verzakking.
Onderschat buikwandchirurgie niet
Er wordt vaak redelijk licht gedacht over het laten uitvoeren van een dergelijke ingreep. Toch is dit alles behalve het geval. In je buik zitten namelijk zo’n beetje alle vitale organen. Dus mocht er iets misgaan, dan is de kans op een goede afloop natuurlijk niet erg groot. Ook loop je het risico op infecties, met alle gevolgen van dien. Het is daarom dus ook niet voor niets dat een ingreep alleen bij hoge uitzondering wordt uitgevoerd. Waar dit tot enkele jaren geleden ook regelmatig vanuit cosmetisch oogpunt werd gedaan, zien we nu dat er ook een medische noodzaak moet zijn. Is deze er niet, dan bestaat de kans dat je verzoek tot het laten uitvoeren van deze ingreep wordt afgewezen.