Tijd uit je leven nemen – en vrije tijd – om naar een ontwenningskliniek te gaan, is een grote stap. Hoewel een verslavingsbehandeling een ontmoedigend vooruitzicht kan zijn, zal het je leven zeker ten goede verbeteren.
Het kan ook zijn dat u zich zorgen maakt over wat u uw werkgever moet vertellen. Misschien is die angst iets dat je beslissing om hulp te zoeken zelfs heeft vertraagd. U maakt zich misschien zorgen dat u uw baan kwijtraakt, dat u anders wordt behandeld en dat u zich vervreemd voelt van uw collega’s.
Dankzij het stigma van verslaving zijn die angsten en angsten voor veel mensen heel reëel.
Stigma is een realiteit voor veel mensen met een verslavingsstoornis. Studies tonen dat aan stigma is een grote barrière om een behandeling te krijgen. Sterker nog, minder dan 10 procent van de mensen met een verslaving krijgt de hulp die ze nodig hebben.
Maar stigma hoeft geen belemmering te zijn voor uw behandeling. Zonder de juiste behandeling van uw verslaving kan het progressieve karakter ervan u hoe dan ook uw baan kosten. Het is dus het beste om het probleem nu aan te pakken.
Welke invloed heeft verslaving op mijn werk?
Wat het grote publiek gelooft over verslaving en hoe het mensen daadwerkelijk beïnvloedt, zijn twee verschillende dingen. Veel mensen associëren verslaving met negatieve stereotypen, zoals het idee dat als je verslaafd bent, je dakloos moet zijn.
Maar 55 procent van de mensen met een stoornis in het middelengebruik heeft werk en maximaal 25 procent van de werknemers is dronken aan het werk.
Hoewel u misschien denkt dat u goed functioneert of het goed verbergt, maakt uw werkgever zich misschien al zorgen over de mogelijke gevolgen voor uw baan. Misschien ben jij:
- Vergeetachtig over vergaderingen
- Moeite om door al je taken heen te komen of zelfs om bij je taak te blijven
- Regelmatig ziek melden
- Met een kater op het werk komen
Toen ik actief verslaafd was, was ik totaal onbetrouwbaar op het werk. Ik meldde me vaak ziek of kwam zo met een kater opdagen dat ik mijn werk nauwelijks kon doen. Ik zou de hele dag geobsedeerd zijn door het oppikken van stoffen op weg naar huis.
Ik leende ook geld van collega’s terwijl ik al mijn geld had uitgegeven aan drugs en alcohol.
Proberen mijn verslaving onder controle te houden werd vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk verloor ik mijn baan. Het hoeft niet zo te zijn als je hulp zoekt.
Sommige werkgevers bieden zelfs – afhankelijk van hun grootte en uw werknemersstatus – ondersteuning bij het gaan naar een ontwenningskliniek via verschillende programma’s, zoals een hulpprogramma voor werknemers of EAP. Mogelijk kunt u ook ondersteuning krijgen via de Family and Medical Leave Act (FMLA), aangezien verslavingsbehandeling een kwalificerende voorwaarde is.
Sommige werkgevers bieden via verschillende programma’s ondersteuning aan werknemers die naar de afkickkliniek gaan, zoals een werknemersbijstandsprogramma of EAP.
Moet ik mijn werkgever vertellen dat ik naar de afkickkliniek ga?
Er zijn verschillende manieren om uw werkgever te benaderen over het nemen van een time-out voor een verslavingsbehandeling.
Hier zijn enkele toptips om het proces te ondersteunen:
- Doe je onderzoek: Kijk of uw werkgever een EAP heeft of in aanmerking komt voor behandeling volgens de FMLA. Zoek zeker je rechten op onder beschermde voorwaarden zoals verslaving.
- Wees voorbereid: Na je onderzoek te hebben gedaan, ken je je rechten als werknemer en heb je redelijke verwachtingen. Maak vervolgens een lijst van uw activa aan het bedrijf. Noteer zeker hoe u bijdraagt aan de organisatie. Dit dient in ieder geval als een nuttige herinnering aan alles wat u doet en waarom uw werkgever u nodig heeft.
- Zorg ervoor dat uw behandeling al is geregeld: Hiermee kunt u specifiek met uw baas aangeven wanneer u van plan bent te vertrekken en voor hoelang.
- Wees open en eerlijk: U hoeft uw werkgever niet elk detail te vertellen over uw stoornis in het gebruik van middelen en hoe deze u beïnvloedt. Maar je kunt ze vertellen dat je worstelt met verslaving. U kunt ook uitleggen dat de behandeling wordt ondersteund door uw arts de beste manier van handelen is. Sta open voor vragen, maar onthul niets waarvan u denkt dat het een grens kan overschrijden of u in een moeilijke positie kan brengen.
- Vraag om vertrouwelijkheid: Met uitzondering van HR, en met vermelding van de reden voor verlof onder de FMLA, mag uw werkgever uw reden voor afwezigheid niet bekendmaken.
- Vraag hoe u kunt helpen: Door aan te bieden om te helpen bij het voorbereiden van werk of richtlijnen voor uw rol, verlicht u de last van uw afwezigheid en uw werkgever zal dit op prijs stellen.
- Vermijd het gesprek niet: Het vermijden van de discussie zal u en uw werkgever waarschijnlijk meer stress bezorgen. U loopt het risico de situatie en uw verslaving te verergeren.
- Je verslaving is misschien geen verrassing: Onthoud dat tekenen van verslaving vrij gemakkelijk te herkennen zijn als je eenmaal weet waar je op moet letten, vooral als het je prestaties heeft beïnvloed.
- Vertel het eerst aan je baas: Zelfs als je collega’s vrienden zijn, moet je het eerst aan je baas vertellen voor het geval ze erachter komen door de roddel.
Kan ik ontslagen worden omdat ik naar een afkickkliniek ga?
Het is werkgevers volgens de federale wet verboden om werknemers te discrimineren vanwege hun handicap. Stoornissen in het gebruik van middelen zijn een beschermde aandoening onder de Amerikanen met een handicap Act en de Revalidatiewet.
Er is hier echter geen vaste regel. Hoewel u mogelijk wordt beschermd door deze federale wetten, hangt dit af van uw individuele omstandigheden. U kunt het beste een juridische professional raadplegen voordat u naar een ontwenningskliniek gaat.
Klaar om met een behandelaar te praten? Neem vandaag nog contact met ons op via
800-926-9037
(Wie antwoordt?)
om meer te weten te komen over onze flexibele behandelingsprogramma’s voor drugs- en alcoholverslaving.